Konka denilen yapılar, burundan soluduğumuz havanın ısıtılıp nemlendirilmesini sağlayarak solunum fonksiyonunun düzenlenmesinde aktif rol üstlenen organlardır.
Klinik olarak en sık karşılaşılan rahatsızlık konka hipertrofisi (büyüme) olup hemen her zaman alt konkada meydana gelmektedir. Alt konkadaki bu büyüme sıklıkla yumuşak doku kaynaklı olmakla beraber kemik büyümesi veya her iki yapının birden büyümesi şeklinde de olabilmektedir.
Konka rahatsızlıkları kişide genellikle burun tıkanıklığına neden olur. Estetik ya da fonksiyonel burun ameliyatı sırasında büyük olan konkalar küçültülür. Ya da ayrıca lokal anestezi ya da genel anesezi altında konkalar küçültülebilir. İşlem sırasında radyofrekans, mikrodebrider, lazer gibi araçlar kullanılabilir. İşlem sonrasında yaklaşık 7-10 gün kadar burun için ödemden dolayı nefes almak zor olsa da sonrasına büyük oranda açılır.
Ancak konka büyümesinin altında alerjik nedenler yatıyorsa, ameliyat sonrası tekrar büyüme gözlenebilir.
Radyofrekans nedir?
Radyofrekans tıpta son yıllarda gittikçe artan kullanım alanı bulunan bir teknolojidir. Bu yöntemde dokunun içine elektrotlar aracılığıyla belli frekanslarda radyo dalgaları verilir. Bu radyo dalgaları sayesinde dokuda kontrollü, yerel bir ısı artışı oluşur. Kullanıldığı yerin mukozasında herhangi bir zarar vermeden dokuda büzülme ve sertleşme oluşur. Böylece uygulandığı dokuda hacminde azalma meydana getirir.
Son derece güvenli ve konforlu olarak uygulanabilen radyofrekans işleminin tek seansta başarılı sonuç verme oranı %80 civarındadır. Yeterli sonuç elde edilmezse 3 aylık bekleme dönemini takiben işlemin tekrarlanmasında sakınca yoktur.